divendres, 17 de maig del 2013

El Delta del Llobregat, tan a prop i tan desconegut


Després de la presentació de la Thais que ens va ajudar a ubicar-nos dins l’objectiu 1 de l’agenda 21 local de Biodiversitat: del verd urbà a la renaturalització de ciutat, en Raúl Bastida ens va presentar un importantíssim espai natural que tenim a tocar de la ciutat de Barcelona: El delta del Llobregat en tota la seva extensió, no només la seva desembocadura o els espais que han aconseguit protegir-se.



Un cop ubicats geogràficament i històrica, en Raúl va parlar-nos del delta seguint l’analogia tan visual dels colors del delta:
  • El delta blau: el que van trobar els romans sota les aigües del Mediterrani
  • El delta groc: ja que durant molts segles, el delta va ser inhòspit per a les persones (amb freqüents brots de malalties com la malària) i sent de secà en no poder-s’hi fer regadiu.
  • El delta verd després de construir els dos grans canals: el de la dreta i el de la Infanta i descobrir-se l’aqüífer profund a uns 60 metres de fondària.
  • El delta gris en que s’estan convertint tantes àrees que es van urbanitzant a marxes forçades i acollint grans indústries com La Seda o la Damm.

Però afortunadament no s’ha destruït tot el Delta i segueix sent la 3a. zona humida més important de Catalunya i ens recorda que després de les selves tropicals i els esculls de corall, els deltes són els receptacles de més biodiversitat del món.

Un altre aspecte destacable del delta del Llobregat és que es troba al bell mig d’una importantíssima ruta migratòria entre Europa i Àfrica.

També es dona la circumstància de que aquest delta és un supervivent crucial del que abans era un rosari de maresmes al litoral mediterrani, actualment gairebé totes dessecades i pavimentades.

Per postres, el delta acull:
  • 6 grans tipus d’hàbitats en pocs quilòmetres: Els estanys i les maresmes,  les pinedes litorals, la platja, el riu Llobregat, els camps de conreu i el mar.
  • 20 hàbitats d’interès per la UE, 3 d’ells declarats d’interès comunitari amb una biodiversitat enorme: 360 espècies d’ocells, 29 de mamífers, 13 de rèptils, el millor lloc de Catalunya per observar orquídies...
  • Importants valors patrimonials i agrícoles ja que, a banda del delta del Nil, no hi ha en tota la Mediterrània terres cultivables tan fèrtils.
  • Una recàrrega constant per a l’aqüífer del que en depenen els milions d’habitants de l’àrea metropolitana de Barcelona.
  • Un parc agrari crucial per al la qualitat ambiental.

Finalment en Raúl ens va voler parlar de Delta Viu, que és la plataforma hereva de l’Aturem Eurovegas, sabent que no s’han acabat les amenaces sobre l’equilibri deltaic llobregatí: desenvolupament sí però amb un futur sostenible.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada