divendres, 3 de maig del 2013

Taller d'extracció de llavors


La Revolució Verda de mitjans del segle passat va suposar una profunda transformació de l’agricultura que tradicionalment venia practicant la humanitat. Les novetats científiques i tecnològiques van aconseguir uns cultius més productius i una menor necessitat de mà d’obra al camp, però l’extensió d’uns tipus de maquinària, monocultius (de varietats uniformes i econòmicament més rentables), fertilitzants i plaguicides van condemnar també gran part de la riquesa de plantes comestibles cultivades.  

Aquesta biodiversitat conreada, formada per varietats d’horta que en llarg dels segles s’havien adaptat a un territori, unes condicions climàtiques o a unes pràctiques agrícoles, ha tornat a prendre importància i diferents entitats i organitzacions treballen per recuperar-les, per mantenir aquesta riquesa genètica heretada que, de fet, és  la nostra millora assegurança alimentària en un món pendent del canvi climàtic.

Cada vegada són més conscients i volem tenir més control sobre el que mengen. A la ciutat de Barcelona van reproduint-se iniciatives ciutadanes de compra directa a pagès a través de cooperatives i grups de consum. Però també hi ha qui va més enllà i, ni que sigui com a passatemps, fa petits cultius en l’àmbit domèstic, ja sigui al balcó de casa en unes jardineres o a la terrassa en una taula de cultiu. Iper que no hi ha millor manera de valorar i prendre consciencia que fer-s’ho un mateix/a.

Des de l’Aula Ambiental vam plantejar realitzar un petit taller en el que es poguessin donar les pautes bàsiques per poder plantar i recollir les llavors dels propis cultius i de com conservar-les fins la següent temporada de sembra.

De la mà de la Verònica de Llavors a grapats a més d’identificar diferents tipus de llavors, vam aprendre trucs i consells per extreure i conservar llavors. Coses com tenir present quin tipus de pol·linització té la planta (si s’autopol.linitza o té pol·linització creuada), guardar distàncies per evitar encreuaments que ens fessin perdre les característiques que volem conservar, quan s’han d’extreure les llavors, quines o d’on agafar-les i no oblidar deixar assecar ben bé les llavors però mai directament al sol.


Una de les coses que vam aprendre durant el taller va ser com extreure les llavors dels tomàquets. Per separar de les llavors de les restes de polpa i destriar les que no estan malmeses cal posar-les dins un pot alt amb aigua i deixar fermentar entre 2 i 5 dies (segons l’època de l’any) durant els quals es separà la polpa de les llavors. Després hauren de decantar el contingut i ens quedarem amb les llavors del fons. Aquesta operació caldria repetir-la un parell de cop, així també s’higienitzen. Ja només quedarà assecar-les (recordeu que mai al sol directament) i guardar quan estiguin ben aixutes.

Com guardar les llavors? Sempre ben seques, millor dins un sobret de paper o caixeta de cartró i ben identificades (varietat, qui ens l’ha donat, quan l’hem extret,...). No és gens recomanable guardar-les dins de plàstic. Si les volem guardar dins un pot de vidre, ens hem d’assegurar de que no hi haurà humitat que ens les pugui fer malbé. Un truquet per que això no passi es posar dins el flascó de vidre un tros de guix que haurem tingut 30 minuts ben bons dins el forn per fer-hi perdre qualsevol vestigi d’humitat.

A continuació us deixem el contacte d’algunes entitats que es treballen en favor de recuperar i donar a conèixer varietats tradicionals o antigues de les nostres terres i que també ofereixen llavors.

Per acabar, us enllacem a la secció de recursos de Les Refardes on trobareu informació practica de com guardar i sembrar llavors, entre d’altres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada