dilluns, 16 de desembre del 2013

Docufòrum: Blood in the mobile


Gràcies a Animal Latitude, dimecres passat es va omplir l'Aula Ambiental de la Sagrada Família per veure el documental Blood in the mobile [85 min. Frank Piasechi Poulsen, 2008].

Aquest film vol donar a conèixer al mon que "la construcció de telèfons mòbils serveix per finançar la guerra i les màfies del Congo". El director, Poulsen, té un mòbil Nokia i en assabentar-se que incorpora coltan, es presenta a la seva seu per investigar d'on provenen els materials utilitzats i com s'han aconseguit. Aquí no obté cap resposta. Per aquest motiu, viatja fins al Congo seguint el rastre del mineral. Allà, ens mostra un pais en guerra, ple de corrupció i amb grans traves per arribar fins a les mines. Per aconseguir entrar a Bisie sense haver de pagar peatge, ha de fer dues hores amb moto, més dos dies caminant i aportar diferents documentacions.

A la pel·lícula es pot veure com nens van a treballar a les mines per aconseguir diners, passant dies sota terra amb altes temperatures i males condicions. Tot això per obtenir un sou molt baix.

Al finalitzar la pel·lícula Federico Bogdanowicz, antropòleg amb un màster en primatologia i director executiu a l'Institut Jane Goodall Espanya, ens introduí en el programa de l'Institut i crea un petit col·loqui amb els assistents, tot mostrant imatges del maltractament i de la corrupció que es genera en el procés d'extracció de materials que incorporen mòbils i ordinadors.

A més, amb en Federico veiérem com algunes de les empreses més importants de tecnologia del món estant millorant la seva transparència alhora de mostrar el procés d'on prové cada material que utilitzen per a la construcció. 

Després d'aquesta jornada, la pregunta més important a fer-se és: Hi ha algun telèfon mòbil que quedi completament fora del conflicte per la obtenció de minerals? Fins al moment, no s'ha mostrat una línia de transparència total per part de cap empresa. Però algunes van fent petits passos cap al canvi.

Si tens interès pots veure la pel·lícula fent click aquí: Blood in the mobile.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada