dimecres, 12 de març del 2014

Bioconstrucció i casa sana



La Sònia Hernández i la Carolina Sayes, Arquitectes en Bioconstrucció. ens van presentar en la seva xerrada com cada cop hi ha més estudis que tenen en compte la relació entre el disseny, l'entorns i els éssers humans.

Així, tenint en compte no només els principis tècnics sino també l'ecologia i la salut, els espais es poden dissenyar seguint principis de geobiologia, psicologia i qualitat de l'ambient.

Alguns dels temes que ens van presentar són:

- L'interior saludable:
La ventilació, la humitat, l'electroclima... són factors que afecten a les persones que habiten els espais. Especialment la presència d'elements biològics (bacteris, àcars) o productes tòxics (procedents de mobles, pintures, insecticides o productes de neteja). Una bona ventilació i control de la humitat són mesures que ajuden a reduir aquests agents.
Les radiacions naturals (procedents de agents geològics com les vetes d'aigua o el gas radó) però sobretot les artificials procedents de mòbils, xarxes wi-fi o aparells microones, que es poden evitar apagant els aparells, allunyant-los de les persones o amb tècniques d'apantallament. 

- La cronobiologia:
L'adaptació del nostre organisme i els seus ritmes naturals a viure en espais tancats. Aspectes a tenir en compte com intentar que la llum artificial simuli la llum natural (blavosa al matí i càlida al vespre) i una il·luminació de qualitat ajuda a mantenir aquests cicles vitals.  

- La psicologia de l'habitatge:
L'alçada dels sostres, per exemple, pot tenir influència sobre l'estat d'ànim de les persones.

- Productes de bioconstrucció: 
Existeixen materials alternatius, amb una composició lliure de productes volàtils i en la seva majoria d'origen natural, ajuden a crear un entorn més saludable. El suro, la llana (com aïllants), el làtex (per coixins i matalassos) el cotó orgànic (per la roba de la llar), el fermacell (alternativa al pladur), pintures ecològiques... 

Mostra de diferents materials aïllants naturals
Algunes referències que poden ser d'utilitat:
Bioinitiative
Pintures Livos
Haiku Futon
Revista Ecohabitar
Associació Gea



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada